Je bekijkt nu Wat is Aikido eigenlijk?

Wat is Aikido eigenlijk?

Wat is Aikido eigenlijk?

Als ik vertel dat ik 3 keer per week Aikido beoefen dan krijg ik vaak een reactie zo van: “Wat doe je?” of “Aikiwat? Daar heb ik nog nooit van gehoord.” of “Dat is toch een vechtsport?“.

In 2001 ben ik begonnen bij Ruud van Ginkel Shihan in Tilburg. Nu in 2022 vind ik het nog steeds moeilijk om in een pitch vorm uit te leggen wat Aikido nu eigenlijk is. Het is géén sport omdat in sport altijd competitie zit. Tegen iemand anders of tegen een ander team. Aikido is met elkaar en voor jezelf. Het is een Japanse verdedigingskunst. Ja, een kunst maar wel eentje waar je toch soms best wel moe van wordt. Het is een soort actieve kunst.

Aikido van Aikido Brabant - Gerard Sensei

Ontstaan van Aikido

Het Aikido is ontwikkelt in Japan in de jaren ’40 door Morihei Ueshiba. Het is dus een relatief nieuwe krijgskunst. Morihei Ueshiba is overleden in 1969 en zijn directe leerlingen zijn de kunst gaan verspreiden over de wereld. Sindsdien wordt morihei Ueshiba O’Sensei genoemd. De grote meester!

Bij Aikido hoef je niet groot of sterk te zijn. Er wordt géén kracht gebruikt. Het draait uiteindelijk om pure ontspanning. En dat vergt veel trainingsuren, tijd en geduld. Tijdens de les wordt er begonnen met een warming-up, dit heet taiso. Dit is niet zoals de gemiddelde warming-up bij een sport maar zit toch een beetje anders in elkaar. Heel goed herinner ik mij mijn eerste les en vooral deze taiso. Het voelde heel vreemd. Ik stond daar in mijn trainingsbroek en T-shirt tussen al die ervaren Aikidoka’s. Voor de groep stond de Sensei, Ruud van Ginkel. Hij deed oefeningen en ik moest proberen deze na te doen. We deden staand oefeningen maar ook zittend en liggend. Het losmaken van mijn voeten, enkels en tenen was een bijzondere gewaarwording. Nog nooit had ik mijn eigen voeten zo bewust in mijn handen gehad. Daarna gingen we met het echte werk aan de slag. Terwijl het géén vechtsport is werd ik toch aangevallen. Een vriendelijke man probeerde boven op mijn hoofd te slaan alsof zijn hand een zwaard of mes was. Hierop moest ik proberen, om de door Sensei Ruud voorgedane oefening in praktijk te brengen. De vriendelijke man die mij aanviel deed dit gelukkig heel beheerst en langzaam waardoor ik de tijd had om “uit de lijn” van de aanval te gaan. Op deze manier kon ik kalm en rustig de oefening uitvoeren. Naar mate de lessen en de jaren vorderden kon de snelheid van de aanval omhoog.

Er zijn veel soorten aanvallen en hierop zijn weer veel varianten te bedenken. Op al deze aanvallen leer je reageren, in het begin heel bewust, later minder bewust en deels geautomatiseerd. Weer een stadium later wordt het onbewust “Empty Mind”.

Ik zal er niet omheen draaien, Aikido is moeilijk! Maar je leert er heel veel van. En het bouwt karakter. Doorzetten en doorgaan. Gewoon iedere les je best blijven doen. Sommige lessen gaan geweldig en alles wat je doet gaat goed. Maar bij andere lessen gaat bijna alles mis. Je persoonlijke ontwikkeling is binnen Aikido als een golfbeweging. Omhoog en naar beneden. Uiteindelijk merk je resultaat maar heb geduld. Het komt allemaal goed.

Kijk eens op de website van Aikido Brabant of schrijf je in voor een GRATIS proeftraining!

#Aikido #Japanseverdedigingskunst